+36-70/682-8200 szhsz@szemelyhajosok.hu

Uniós pályázat

 

A Személyhajósok Szövetsége (a továbbiakban: SZHSZ) 2017 májusában nyújtotta be pályázatát az Európai Unió Dante projektjében való részvételre, amely alapján a Szövetség 2017. augusztus 14-én kötött Társfinanszírozási és támogatási szerződést a magyar államot képviselő Széchenyi Programirodával az Európai Unió Dante projektjében való részvételének részletes szabályairól.

 

A projektben résztvevő szervezetek munkáját vezető partner (osztrák) koordinálja és számos dunai állami és magán szervezet vesz részt abban. A projekt célja a hajózás adminisztratív akadályainak feltérképezése, elemzése és javaslat készítése az Unió részére ezek felszámolására. A fő cél a hajózás akadálymentesítése, azaz versenyképességének jelentős növelése. Emiatt az egyik fő vizsgálódási elem a határátlépések lehető legkevésbé akadályozóvá való alakítása, amely Magyarországon a Mohács-i schengeni vízi határ.

 

A projekt végrehajtása során az SZHSZ partneri viszonyban a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségével 2017-ben megkezdte a feladatok végrehajtását, amelyet félévenként vizsgál az államot képviselő Széchenyi programiroda és vizsgálati dokumentumai alapján az Európai Unió illetékes szerve. Eddigi tevékenységünket a vizsgáló szervezetek megfelelőnek találták és a feladatok finanszírozása is akadálymentes volt. A Szövetség önrészét tagjaink egy részének kölcsöneiből fedeztük.

 

A projekt során több rendezvény során szereztük be a hatóságok és a partner szervezetek álláspontját és egyeztettük velük a lehetséges megoldásokat. Tapasztalataink kedvezők voltak a hatóságok segítőkészségével kapcsolatban, kiemelve a hajózási, a vám és a rendőrhatóságot.

 

Dante WP3

 

A Dante Program keretében kutatást végzünk, amelyhez kérjük, hogy töltse ki az alábbi gomb megnyomása után megjelenő ablakban a kérdőívet.

 

Kutatás kitöltése

Az egyes eseményeket a Hírek menüpontban jelenítjük meg, javasoljuk megtekintését.