+36-70/682-8200 szhsz@szemelyhajosok.hu

2019. május 24. – Weboldal

Szövetségünk elnöksége elhatározta, hogy átalakítja a Szövetség internetes kommunikációját a kor követelményeinek megfelelően. Az előmunkálatok már folyamatban vannak, várhatóan júniusban már az új köntösben és megoldásokkal használhatjuk ezt a kommunikációs csatornát. Minden tagunktól várjuk jobbító szándékú észrevételeit.

 2019. május 21. – Egyeztetés az TM-ben

Szövetségünk képviselői is részt vettek a MAHOSZ által kezdeményezett jogszabály-módosítások egyeztető megbeszélésén az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. Az egyeztetés elsődlegesen a MAHOSZ sporttevékenységet végző tagjainak javaslatairól történt és remélhetőleg érdekeinknek megfelelően alakul a módosítás. Jó célnak értékeljük a minisztérium azon törekvését, hogy a közlekedési jellegű jogszabályokat megtisztítsák a nem oda illő elemektől. Ebben partnerei vagyunk az államigazgatásnak.

 

 

2019. május 17. – Közgyűlést tartott a Magyar Hajózási Országos Szövetség

A Személyhajósok Szövetsége, mint a MAHOSZ tagja részt vett a közgyűlésen és különösen a jövő tevékenységei között fontos elemek elfogadását támogatta, egyebek mellett intenzívebb pályázati aktivitás lenne az egyik fő cél.

 

 

2019. május 15. – Személyhajósok Szövetsége közgyűlése

A fenti napon 14 órakor Szövetségünk közgyűlést tartott, amelynek során beszámoló hangzott el a 2018-as évről és a 2019. évi tervekről. Ezek súlyponti eleme az Európai Uniós Dante projekt eredményes lebonyolítása, ill. idén lezárása. Az egyebek napirendi pontban több fontos információ hangzott el. A közgyűlés véglegesített jegyzőkönyve néhány nap múlva a Dokumentumok menüpont alatt lesz olvasható.

 

 

2019. április 26. – Kiállítás az 50 éves újkori állami hajós képzésről és megemlékezés a 150 éves magyar hajóstiszt-képzésről

A Magyar Hajózási Szakgimnázium a BGSZC közreműködésével kiállítást rendez az újkori állami hajós képzés 50 évvel ezelőtti indulásáról és múltjáról április 26-dikán 12-15 óra között a Műszaki Egyetem főbejáratával szemben a Hunnia iskolahajó fedélzetén. A rendezvényben részt vesz még a Szent Flórián tűzoltó hajó és a Dunai Vízirendészet járőrhajója is, amely hajók a Széchenyi gőzhajón lesznek kikötve.

Az évforduló egybeesik a magyar hajóstiszt képzés 150 évvel ezelőtti hajnalával, amelyet akkor (1869-ben) Kenessey Albert, a Magyar Királyi Vasúti és Hajózási Felügyelőség osztályvezetője, hajóskapitány indított útjára. A magyar hajós, hajóstiszt képzés múltja dicsőséges és maradandó eredményekkel ékes. Azok a kiváló szakemberek, akik e 150 év alatt felépítették és hagyományait őrizve folyamatosan megújították a magyar hajóstiszt-képzést, máig ható tekintélyt szereztek a magyar hajósoknak. Számtalan tehetséges hajóstiszt került ki Európa szinte minden vízterületére, ahol elismerést szereztek hazánknak, a magyar hajós kultúrának. Büszkék vagyunk arra, hogy mi mai hajósok is ennek az “elit klubnak” a tagjai lehetünk. Reméljük, hogy hagyományaink vezérfonalát a következő generációk is hasznukra fordíthatják. Lehet, hogy hivatásunk alapját adó szakma a közeljövő műszaki fejlődése kapcsán jelentősen átalakul majd, de azt gondoljuk, hogy a hajós tudás soha sem válik feleslegessé a hajózás terén. Ünnepeljük tehát közösen a 150 éves magyar hajóstiszt képzést és az újkori 50 éves – újra indított – középfokú állami hajós képzést.

 

2019. április 7. – Kirajzás

Szövetségünk védnökségével a Személyhajósok Szövetsége ismét megrendezi a hagyományos évadnyitó rendezvényét a Kirajzást április 7-dikén 9.30 – 12 óra között. A részleteket a www.hajosunnep.hu weboldal ismerteti.

2019. március 31. – Dante projekt utolsó előtti szakasza

Lezárult az EU Dante projektjének utolsó előtti részszakasza, amelyet Szövetségünk eredményesen zárt le és nagy erőkkel összpontosít a záró félév munkáira, együttműködve partnereivel. A feladat elsődlegesen az, hogy a hajózások minél kevesebb adminisztratív akadállyal találkozzanak, azaz gördülékenyebben teljesíthessék fuvarfeladataikat, ami jelentősen elősegítené a hajózás és az érintett gazdasági szegmensek versenyképességét. Az akadályok nem pusztán adminisztratívak, nem csak a határátlépések bonyolult rendjének következményei, de a víziútjellemzők terén is van bőven tennivaló.

2019. március 9. – Hajós Bál az Európán

Március 9-én (szombaton) a MAHOSZ védnökségével ismét találkozik a hajósok nagy családjának jónéhány tagja az Európa motoros fedélzetén és ismét átadásra kerül ünnepélyes keretek között a Magyar Hajózásért Érdemérem is három jelentős érdemeket szerzett hajós személyiségnek. Várunk mindenkit a nagy családból, a meghívó ide kattintvaelérhető.

2019. január 30. – Országos kikötőfejlesztési terv

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, és több tagtársunk részvételével megtörtént az országos kikötőfejlesztési terv projekt elindítása, amely az EU támogatásával zajlik.