+36-70/682-8200 szhsz@szemelyhajosok.hu

2018.07.04 – A budapesti Duna-szakasz közlekedési problémái

A Szövetség szakemberei megvizsgálták a budapesti városi szakaszon éjszakai időszakban kialakult közlekedési helyzetet, amely alapján Szövetségünk kezdeményezést nyújt be a hajózási hatóságnak a kialakult veszélyhelyzet megoldására, továbbá intézkedéseket tervezünk a hajóvezetők kommunikációjának segítésére, valamint a rádiózás helyes gyakorlatának kialakítására.

2018.06.30 – Lezárult a Dante projekt 3. féléves munkaciklusa

Szövetségünk szerződött partnerei támogatásával sikeresen végrehajtotta a periódus feladatainak túlnyomó többségét. Kisebb adathiányra visszavezethető hiányosság a WP3 esetében adódott, amit a nemzetközi partnerek teljesítését követően gyorsan pótolni tudunk.

2018.06.29-07.03 – Készülünk az augusztus 20-dikai állami rendezvény vízi részében való részvételre

Az állami fő szervező felkérésére Szövetségünk tagjai hajóikkal részt vesznek az ünnepi rendezvényekben. A hajók mozgása a Várkert Bazár és a Parlement között lesz, amelyen várhatóan mintegy 2000 gyermek utas vesz részt 16 hajónk fedélzetén.

2018. 04.23 – Tovább folytatódott a DANTE projekt végrehajtása

Karlsruhe (Németország) szolgált helyszínéül a 3. DANTE Projekt Konzorcium és a 3. Transznacionális Munkacsoport találkozójának 2018.április 23.-24.-én, immár második alkalommal az EUSDR – el együttműködésben a projekt eddig elért eredményeinek jelentése illetve hasznosítása céljából. A Konzorcium meeting alatt felvázolták a munkacsomagok jelenlegi helyzetét, majd a az adminisztratív problémák kerültetek megvitatásra.
Részletes áttekintésre került a Vízi közlekedést érintő transznacionális elektronikus adminisztratív akadás-bejelentő rendszer, ami a projekt első eredménye. A rendszer jelenleg is fut, eddig 157 bejelentés érkezett a vízi közlekedésben érdekeltektől.
Az egyesített PA1a&PA11 munkacsoport megbeszélés április 24.-én reggel az EUSDR – el együttműködésben bevezetésre került; az adminisztratív folyamatokat és a DANTE projektet érintő tevékenységek áttekintésével kezdődött. A végleges PA1a indítványozta a formanyomtatványok harmonizálását (DAVID forma: érkezési és indulási riport, személyzeti lista, Utaslista), a PA11 pedig javaslatot tett a transznacionális kontrol adatbázis bevezetésére. Később aPA1a&PA11 technikai megbeszélés során a DAVID forma elfogadásra került. Következő lépés az elfogadott formanyomtatványok Steering Group szinten való bemutatása június végéig és a Danube Transport Ministers által levont következtetések vázlatának jóváhagyása 2018. december 3.-án.
A fentieken túl 3. Transznacionális találkozó meghatározta a Dunai Vízi közlekedés Adminisztrációs Stratégiájának irányvonalát, illetve az ehhez kapcsolódó akciótervet. Számba vették a második körben rendezett nemzeti munka-asztal megbeszélések eredményeit és az országos riportokat.
A DANTE Transznacionális találkozó mérföldkő a harmonizált szabályozás és a belföldi vízi közlekedés adminisztrációjának egyszerűsítésében.

2018. 04.18 – Folytatódott a DANTE projekt végrehajtása

II. Nemzeti Kerekasztal Konferencia – dunai víziút felhasználók között.
A 2018.04.18-án délelőtt tartott konferencián immár második alkalommal ültek össze a dunai víziút felhasználókat képviselő szakemberek mind az áru-, mind a személyszállítás ágazatából. A 24 főből álló szakembergárda hatósági és privát szektor érdekeltjeiből tevődött össze, így újra sikerült „ egy asztalhoz ültetni az tényleges érdekelteket”. Ez alkalommal az elmúlt félévben, a projekt keretén belül indított online hibabejelentő rendszerbe érkezett negatív és pozitív bejegyzések kerültek bemutatásra, megvitatásra, valamint megoldási javaslatok kidolgozására. Az 5 témára (vám és határrendészet, navigáció és közlekedés, víziút karbantartás és infrastruktúra, kikötői hatóságok, egyéb hatóságok) összesen már több mint 150 bejegyzés érkezett, melyeket a hazai szervekkel párhuzamosan a Duna menti országok is hozzánk hasonlóan nemzeti kerekasztal konferenciákon elemeznek. Következő lépésként az elkészült elemzések összevetésre kerülnek a tavasszal Karlsruhe-ban tartandó transznacionális értekezleten, mely egyik eredményeként az így elkészülő Duna menti országokat összefogó szakmai anyag egy jövőbeni európai uniós stratégiai anyag gerincét fogja képezni. A hazai konferencián elemzett tapasztalatokat tartalmazó anyag természetesen elérhető Szövetségünknél, így amennyiben kíváncsi rá, kérjük írjon Nekünk.

2018. május 25 – Adatvédelmi szabályozás

Ezen a napon hatályba lépett az Unió közvetlenül hatályos rendelete a személyes adatok kezelésének új szabályairól (GDPR). Felkérünk mindenkit, aki eddig számunkra megadta személyes adatait, hogy ha azt töröltetni kívánja adataink közül, akkor az szhsz@szemelyhajosok.hu címre küldje el igényét azzal, hogy jelzi azt is mivel kapcsolatban adta meg adatait. A témát szabályozó Szabályzatunk ide kattintva tekinthető meg.

2018. május 15 – Közgyűlést tartott a Személyhajósok Szövetsége

A Személyhajósok Szövetsége (SZHSZ) éves rendes közgyűlését 2018. május 15-dikán tartotta a MAHART Passnave Belgrád rakparti helységében, ahol döntés született a 2017. évi beszámolóról és a 2018. évi tervről. A közgyűlés új elnökséget választott a lejárt megbízású korábbi elnökség helyett.
A SZHSZ
– elnöke: Varga Zsolt
– főtitkára: Horváth Imre
– főtitkár-helyettese: Kozma Tibor
– titkára: Sztankó Attila
– titkár-helyettese: Hudacsek Balázs
– speciális feladatokkal megbízott tagja: Turcsik Gábor
– tagja: Cseh Gábor
Folytatni kívánjuk a korábbi években hagyománnyá tett rendezvényeinket.
Eredményesen szeretnénk befejezni a folyamatban levő uniós Dante projektet, aminek első harmadán vagyunk túl. Első beszámolási ciklusunkat ereményesen zártuk. Sikeres rendezvényeket szerveztünk e projekt keretében. A közgyűlés jegyzőkönyve ide kattintvatekinhető meg.

2018. április 22 – Sikeres kirajzás

A Nagy Tavaszi Kirajzás a csodálatos április nyárban sikeresen lezajlott. 27 hajó részvételével a Petőfi híd alatt alakítottuk ki a felvonuló hajóköteléket, amely méltóságteljesen vonult végig a főváros legszebb részein. A kötelék élén haladó Szent Flórián tűzoltó hajó díszes vízsugarai ezen a napon elsősorban az ünnepelteket köszöntötte, a 170 éves Magyar Honvédséget, annak ugyancsak 170 éves Hadihajózását, az 50 éve újra indított állami hajós képzést, a 15 éve a hajózás múltját a jövőnek megőrző Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítványt és a 10 éves Hajós Akadémiát, a profi hajósok fellegvárát.
A hajók között a számos személyszállító hajó és a már hagyományos résztvevő hadihajók, vízirendőrségi, tűzoltó hajó között kuriózumok is jelen voltak, így a Jégtörő I. motoros, amely a Magyar Hajózásért Egyesület fenntartásában működik, a Hunnia iskolahajó a – népszerű nevén a mai Lékaisok – hajója, a Clara üzemanyag-szolgáltató hajó, A rendezvényt a MOL kedvezményes áron adott üzemanyaggal és kis utasainknak szánt ajándékokkal támogatta. Az Európa hajón dobosok szórakoztatták az utasokat. A hajók a parlament előtt a tűzoltó hajóról kibocsátott nemzeti színű vízsugarakkal, a többi hajó hosszú köszöntő hangjelzéssel jelezte: a hajózás volt, van és lesz, résztvevői képesek összetartani.
Utasaink felét hátrányos helyzetű gyerekek és felnőttek tették ki, a másik felében a meghívottaink, a hajózás barátai, segítői és az interneten regisztráló érdeklődők vettek részt a rendezvényen.
A rendezvényről a médiák is beszámoltak, amelyek közül kettő elérhetősége az alábbi:
https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/04/22/megkezdodott-a-dunai-hajozasi-szezon
http://www.kisalfold.hu/szorakozas/iii_dunai_kirajzas_-_megkezdodott_a_dunai_szemelyhajozasi_szezon/2557692/
Minden kedves résztvevőnek és utasainknak megköszönjük a részvételt és reméljük, hogy a hajózás – ami a természet közelségét, a szabadságot jelenti – szeretetét sikerült elültetnünk utasaink szívében.

2018. április 22 – Kirajzás és megemlékezés a 170 éves Magyar Honvédségről, benne a 170 éves Flottilláról

A Magyar Hajózási Országos Szövetség és a Személyhajósok Szövetsége idén is megrendezi a nagy tavaszi szezonnyitó felvonulást, a Kirajzást, amelyen együtt ünnepeljük a dunai személyhajózási szezon nyitányát és a 170 éves Magyar Honvédséget, amelyen belül a szintén 170 éves a Honvéd Folyami Flottillát is. A kb. másfél órás hajózást követően nyújtunk kiegészítő programot is, amely még egyeztetés alatt van (várhatóan meg lehet nézni vezetéssel egy jégtörő hajót és egy hadihajót is, lesz hadihajós kiállítás is).
A felvonulás április 22-én 11 órakor kezdődik, ami azt jelenti, hogy 10.30-kor a hajók elindulnak a kikötőkből. Kb. 12.30-kor érkeznek a hajók a kikötőikbe, ahonnan a további programok elérhetők.
A rendezvényen egyrészt jelentős számú hátrányos helyzetű gyermeknek és a további helyeken az interneten (hamarosan megnyitjuk a jelenkezés lehetőségét) bejelentkezőknek biztosítunk ingyenes programot Budapest legszebb részén áthajózva.

2018. március 3. – Hajós és repülő bál

Ismét megrendezésre kerül a hagyományos HAJÓS bál a MAHOSZ és a repülők rendezésében. Minden hajóst és hajózással szimparizálót szíves látnak a rendezők a bálon. Részletek a hajosrendezvenykozpont.hu/termek/hajos-repulobal-az-europa-hajonoldalon láthatók.

2018. január 18. – Hajós Kongresszus

A Személyhajósok Szövetsége sikeres rendezvényt szervezett az Interreg Dante program keretében, amelyen számos hajós és hajózással kapcsolódó szervezet és személy jelent meg. Az előadások érdekesek és informatívak voltak, amelyek anyaga már megtekinthető a http://www.hajoskongresszus.hu oldalon a programpontok melletti oszlopban pdf-ben. A rendezvényt egy hagyománytermtés szándéka motiválta, amelynek egyik – nem titkolt – célja fórumot termteni az aktív hajósok, a hajózási vállalkozók, hajózáshoz kapcsolódó szervezetek és a hatóságok számára a kötetlen véleménycserére és egymás gondjainak, örömeinek megismerésére, estleges közös fellépés szükségességének felismerésére.

2018. január 18. – Hajós Szakmai Kongresszus

A Személyhajósok Szövetsége a Magyar Hajózási Országos Szövetség partnerségével Nemzetközi Hajós Szakmai Kongresszus-t rendez a Gróf Széchenyi termes személyhajó fedélzetén.
Rendezvényünkkel szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a magyar hivatásos hajós szakembereket. Várunk minden olyan kollégát, aki a hivatásos belvízi hajózásban érintett, a matrózoktól a gépészeken, kapitányokon keresztül a cégvezetőkig. Ez az esemény lehetőséget biztosít a DANTE pályázat 3-as és 4-es munkacsomag (WP3,WP4) inputok beszerzéséhez és a pályázat megismertetéséhez az érintett felhasználókkal.
Részvételi szándék esetén kérem regisztráljanak az alábbi honlapon, ahol hamarosan publikussá tesszük a rendezvény napirendjét.