HÍREK

2018. március 3. - Hajós és repülő bál

Ismét megrendezésre kerül a hagyományos HAJÓS bál a MAHOSZ és a repülők rendezésében. Minden hajóst és hajózással szimparizálót szíves látnak a rendezők a bálon. Részletek a hajosrendezvenykozpont.hu/termek/hajos-repulobal-az-europa-hajon oldalon láthatók.

2018. január 18. - Hajós Kongresszus

A Személyhajósok Szövetsége sikeres rendezvényt szervezett az Interreg Dante program keretében, amelyen számos hajós és hajózással kapcsolódó szervezet és személy jelent meg. Az előadások érdekesek és informatívak voltak, amelyek anyaga már megtekinthető a http://www.hajoskongresszus.hu oldalon a programpontok melletti oszlopban pdf-ben. A rendezvényt egy hagyománytermtés szándéka motiválta, amelynek egyik - nem titkolt - célja fórumot termteni az aktív hajósok, a hajózási vállalkozók, hajózáshoz kapcsolódó szervezetek és a hatóságok számára a kötetlen véleménycserére és egymás gondjainak, örömeinek megismerésére, estleges közös fellépés szükségességének felismerésére.

2018. január 18. - Hajós Szakmai Kongresszus

A Személyhajósok Szövetsége a Magyar Hajózási Országos Szövetség partnerségével Nemzetközi Hajós Szakmai Kongresszus-t rendez a Gróf Széchenyi termes személyhajó fedélzetén.
Rendezvényünkkel szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a magyar hivatásos hajós szakembereket. Várunk minden olyan kollégát, aki a hivatásos belvízi hajózásban érintett, a matrózoktól a gépészeken, kapitányokon keresztül a cégvezetőkig. Ez az esemény lehetőséget biztosít a DANTE pályázat 3-as és 4-es munkacsomag (WP3,WP4) inputok beszerzéséhez és a pályázat megismertetéséhez az érintett felhasználókkal.
Részvételi szándék esetén kérem regisztráljanak az alábbi honlapon, ahol hamarosan publikussá tesszük a rendezvény napirendjét.

2017. október - Kihirdette az Országgyűlés a CLNI egyezményt

Az Országgyűlés elfogadta és a 2017. évi CVII. törvénnyel kihirdette a felelősségnek a belvízi hajózásban való korlátozásáról szóló strasbourgi egyezményt (CLNI 2012). Az új szabályozás jelentősen átalakítja a hajózás jogrendjét, ezért minden hajózással foglalkozó szakembernek javasoljuk áttanulmányozását (Magyar Közlöny 2017/166. száma).

2017. augusztus 20. - Légi- és vízi parádé

Szövetségünk tagsága ismét részese volt az augusztus 20-ai állami ünnepi eseményeknek.Hajóink délelőtt mintgey 1000 utasnak tették lehetővé, hogy hajóinkról kényelmesen, közelről tekinthessék meg az ünnepi légi bemutatókat és a sportolók felvonulását, valamint hajóink is bemutatták, hogy milyen kellemes élményt nyújt a főváros hajóról, ami semmivel nem pótolható perspektíva. Bár az időjárás kezdetben nemvolt túl kedvező, de mire a rendezvények érdemi része elkezdődött már remek idő alakult ki. Valamennyi résztvevőnek köszönjük a fegyelmezett, pontos végrehajtást.

Légi- és vízi parádé az Országház előtt.

Este megváltozott helyszíni elosztásban zajlott le a tűzijáték, amely számos utasunk számára hajóról nyújtotta a maradandóan szép látványt.

Szövetségeinknek a hosszas előkészítő munka során jó együttműködést tudtak kialakítani a rendező szervezettel és a hatóságokkal, amelynek köszönhetően szakmailag elfogdható javaslataink szinte maradéktalanul elfogadásra kerültek.

2017. augusztus 16. - Aláírásra került a Dante projekt támogatási szerződése

A Személyhajósok Szövetsége és a Széchenyi Programiroda megkötötte azt a támogatási szerződést, amely lehetővé tette, hogy elkezdjük az érdemi munkát a hajózás adminisztratív korlátainak lebontására irányuló Dante projektben.

2017. Nyár – Átvettük a Magyar Hajózási Országos Szövetségtől a Dante pályázat koordinálását

Az év elején elindult a Dante Pályázat, melyet társszervezetünk a MAHOSZ menedzselt a nyár elejéig, azonban egy kisebb technikai ok miatt lemondott Pro Danube International szervezet által életre hívott és koordinált DANTE projekt, melynek célja a Duna és hajózható mellékfolyóin jelentkező adminisztratív terhek azonosítása és leküzdése a privát szektor és a felelős hatóságok együttműködésével. A projektpartnerek az akadályokra válaszul adott megfelelő példákkal és iránymutatásokkal kívánnak előállni a hatékony víziközlekedési adminisztráció érdekében. A projekt sikeres végrehajtásának egyik kulcsfontosságú eleme a transznacionális hajózási probléma bejelentő eszköz, mely a víziutat használók tapasztalatait hivatott gyűjteni. Szervezetünk két éven át részt vesz a munkában. A pályázat kifutása 2019 június 31.

2017. Nyár – Szervezetünk a Személyhajósok Szövetsége (SZHSZ) a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségével (MBFSZ) közösen megtartotta a Dante pályázat kerekasztal beszélgetését...

...a dunai víziút szabályozó hatóságok és víziút felhasználói között 2017.07.12-én Budapesten a Kláris Irodahajón. A megbeszélést Búza Bence az MBFSZ projektvezetője moderálta. A köszöntőt Bencsik Attila az MBFSZ elnöke tartotta, melyben rámutatott a kommunikáció fontosságára a hatóságok és a felhasználók között. Bencsik elnök úr példákon mutatta be a költségcsökkentés jelentőségét a belvízi fuvarozok és a személyhajós cégek idő, és költségcsökkentése érdekében.
Ezt követően Rafael Róbert a Pro Danube International (PDI) Senior Projekt Vezetője ismertette a Dante projektet, egészen a munkacsomagok mélységéig, valamint visszatekintett a történelemben, az előző 20-évre is. Kihangsúlyozta az egy „folyó, egy szabályrendszer” elmélet hatásosságat is.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM) Gerencsér Zsolt referens úr képviselte, aki a jelenlevőknek ismertette a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) megszűnése utáni időszakot, az átalakulással járó nehézségeket, és a hatóság új szervezeti egységének a struktúráját.
Mező Gergely a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) projekt menedzsere a RIS alkalmazásokat mutatta be a jelenlevő hallgatóságnak. Mező úr fókuszállt azokra a webes, és mobiltelefonos alkalmazásokra és azokra a fejlesztésekre, melyeket az RSOE fejlesztett az elmúlt években, ezzel felzárkózva és több ízben megelőzve számos európai tagországot az infókommunikáció területén.
Major Ernő a Magyar Hajózási Országos Szövetség (MAHOSZ) projekt vezetője ismertette a Magyarországon közlekedő hajók bejelentkezési kötelezettségét nevezetesen a 005/Du/2016 értelmezését és jelentőségét a gyakorlatban. A rövid kávészünet után felszólalt még Máté Tamás Igazgatásrendészeti Osztályvezető, rendőr százados, Magyar Levente a Budapesti Fővárosi Kormányhivatal Közlekedési Főosztályának kikötői referense, valamint Bíró Péter vezérigazgató Nemzetközi Innovációs-, Green Plus és Éghajlatvédelmi menedzser Biofriendly üzemanyag tesztelési szakértő is.

2017. augusztus 20. - Ismét lesz hajós-repülős ünnepi bemutató

Szövetségünk tagsága - a kormány felkérésére - részt vesz az augusztus 20-ai ünnepségek rendezvényein. A hajók - bár röviden, de talán látványosan - 10 óra után lesznek láthatók a parlament közelében. További részletek a Kormány weboldalain találhatók.
Célunk annak jelzése, hogy a hajózás élt, él és élni fog. Jelezni kívánjuk, hogy a hajós pálya nyitva áll mindenki számára, aki szereti a szabadságot, az olyan munkát, amely nem köt íróasztalhoz, a természet kellős közepén történik, nem ismer határokat, kreativitást kíván, kedvező az időbeosztása, és nagyon is férfias munka (de azért elhivatott hölgyeknek is ajánlott - már több magyar hölgy rendelkezik a legmagasabb hajóvezetői képesítésekkel). Honfitársaink már egész Európát benépesítették magyar hajósokkal, azaz van járt út az újonnan érkezőknek is és van azoknak is, akik már inkább itthon szeretnék folytatni karrierjüket. A hajós hivatás nagyon szerethető, örök szerelem azoknak, akik megtalálják önmagukat benne.

2017. április 16. - Kirajzás

Ebben az évben is a SzemélyhajósokSzövetsége tagjai adják a gerincét a tavaszi szezonkezdetet megünneplő rendevénynek, amely a MAHOSZ szervezésében április 16-án 14 órától kezdődik. A rendezvényre az interneten várjuk az érdeklődők jelentkezését és a hagyományosan vendégül látott gyermek intézmények kis lakóit is.

2017. március - Tárgyalás a Magyar Tutisztikai Ügynökséggel

Szövetségünk felvette a kapcsolatot a Magyar Turistikai Ügynökséggel azzal a céllal, hogy segítsék töekvéseinket, elsődlegesen a jelenlegi helyzetben a rakpart átépítés kezelésében, majd a nagy állami rendezvények szervezésénél.

2017. január-március - Együttműködés a turista buszokat üzemeltető és turisztikai vállalkozásokkal

Szövetségünk tagjává vált a Magyar Turizmusért Szakmai Szövetségnek (MATUSZ), amelynek az idegenforgalmi szakma legnagyobb képviselői is tagjai. A MATUSZ javaslatcsomagot dolgozott ki a turizmus versenyképességének növelésére és a piacvédelemre a kormányzat és a főváros vezetői részére, amelynek aktív részesei voltunk, a személyhajózások és személyhajó kikötők érdekeinek megjelenítésével.

2017. január-május - Átépítés alatt a Carl Lutz rakpart

Ez év első félévében a nyári budapesti vízes világbajnokság kapcsán folyó átépítési munkálatok súlyosan érintik a fővárosban tevékenykedő személyhajózások túlnyomó többségét. Számos kikötőhelyünk nem közelíthető meg a turistabuszok és az utasok számára. A munkálatok a korábbi megállapodásokkal szemben más szervezési megoldással folynak, ami érdekeinket sérti. Kértük mindkét térségben érintett önkormányzat segítségét a kikötőinkhez érkező turistabuszok ideiglenes parkolási megoldására, de eddig csak a XIII. kerületi önkormányzattól kaptunk - korlátozott mértékű, de hasznos - segítséget. Az V. kerületi önkormányzat néhány napja biztosított hathatós támogatást a nehézségeink csökkentésére és a közeljövőben a parlament házelnökét is kérjük segítségül egy kis terület ideiglenes használatához.
Hasonló módon kezdeményeztük a Főváros illetékes vezetőivel a rakpart jövőbeni működésével kapcsolatos konzultációt, amelyre remélhetőleg hamarosan sor kerül.

2017. január - Új jövedéki törvény

A parlament még tavaly nyáron elfogadta az új jövedéki törvényt (2016. évi LXVIII. törvény - Jöt), amelynek novemberben megjelent a végrehajtási rendelete is (45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet). A törvény hatályba lépését azóta több alkalommal is halasztották, de hamarosan hatályba lép. A korábbi bizonytalanságot sikerült egyértelműsíteni (kezdeményezésünkre) és így a hajózással kapcsolatos korábbi szabályozás (kedvezmény) az üzemanyag adójának visszatérítéséről, ill. a jelölt üzemanyag alkalmazásáról továbbra is hatályban marad (Jöt. 112. §; NGM rendelet: 72. §). Új elem, hogy a kedvezményből korábban kizárt úszómunkagépek is részesülnek a továbbiakban abból.

2017. január - A Szövetség négy új taggal bővült

2016 őszén négy szervezet jelezte azt, hogy tagja kíván lenni a Szövetségnek, amelyet az Elnökség egyhangúlag támogatott és január 1-ével a
- Balatoni Hajózási Zrt.
- MAHART Magyar Hajózási Zrt.
- Armada Budapest Hajózási Kft.
- Kláris Irodahajó Kft.
vált tagjává Szövetségünknek. Új tagjainkat ünnepélyes keretek között fogadtuk sorainkba. Tagságunk jelentősen erősödött az új tagokkal és ma már nem csak a fővárosban, hanem a Balaton térségében is törekszünk a közös érdekek hatékony érvényesítésére. Jelenlegi tagságunk összetétele tükrözi a magyar személyhajózási piac jellemzőit, megtalálható közöttük a két legnagyobb állami hajózási társaság, a nagy magánvállalkozások, nagy vagyongazdálkodó, néhány hajós kis vállalkozások és művészeti tevékenységet támogató vállalkozás, valamint muzeális hajókat istápoló alapítvány.
Jelenleg is folyamatban van több jelentkező belépése a Szövetségbe, ami jól mutatja azt, hogy törekvéseink, kezdeményezéseink és eredményeink vonzóvá tették a Szövetségi tagságot.

2016. április 17. - Tavaszi kirajzás, személyhajók felvonulása

A MAHOSZ és a Személyhajósok Szövetsége tagsága ismét kezet nyújt azoknak, akik érdeklődnek a hajózás iránt, vagy a főváros legszebb részein történő hajózás élményét szeretnék átélni. A személyhajózás fő szezonjának kezdetén a hazai személyhajózások szeretnék megmutatni magukat és jelezni azt, hogy a víz, a hajózás elválaszthatatlan része az emberi élettérnek. A belvízi (folyami) hajózás résztvevői hagyományt kívánnak termteni azzal, hogy a szezonkezdetkor minden évben ingyenes sétahajózásra hívják az érdeklődőket és a hátrányos helyzetű gyermekeket. Ezt tesszük idén is, amely rendezvényre szeretettel várjuk t. utasainkat. További részletek erre a linkre kattintva érhetők el.

2016. február 27. - Hagyományos hajós és repülős bál

Felhívjuk t. hajós kollégáink és a hajós társaságok, partner szervezetek figyelmét, hogy ismét megrendezésre kerül a hagyományos Hajós-repülős bál az Európa motoros fedélzetén.
A bálon találkozhatnak az ágazat magas beosztású vezetőivel, ritkán látott hajós kollégákkal, partnerekkel kellemes körülmények között.
Részletesebb tájékoztatás ezen az oldalon olvasható.
Várunk szeretettel mindenkit, aki a hajózást műveli, kedveli vagy megismerni akarja. Hagyományaink megőrzése is építi a hajózás fellendülésének lehetőségét.

2016. január 29. - Munkabizottság kezdte meg működését a MAHOSZ kereteiben

A MAHOSZ elnöksége döntése alapján külön munkabizottság foglalkozik a továbbiakban a Szövetség kezdeményezéseivel, esetleges megújításával, a hatékonyabb érdekérvényesítés erősítésére.

2015. december - Változások a jogszabályokban

Több éves meggyőző munkánk eredményeként a jogalkotó módosította a hivatásos belvízi hajósok orvosi alkalmassági vizsgálatának rendjét. A továbbiakban a belvízi hajósnak a pályára lépéskor, magasabb (más orvosi vizsgálati szintű) képesítéshez jutás előtt, majd 50 éves korától kell több alkalommal orvosi alkalmassági vizsgálatot végeztetnie.
További részletek...

2015 május - Ismét a Parlament előtt látogatható a Lajta monitor

Szövetségünk az alábbi figyelemre méltó tájékoztatást kapta a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítványtól:
"Engedje meg, hogy meginvitáljuk Magyarország legrégebbi folyami hadihajójának nyilvános bejárására. 2015. május 1-jétől a Lajta Monitor ismét elérhetővé válik a nagyközönség számára. A különleges hadihajó alacsony hajótestének, ívelt fedélzetének és hatalmas lövegtornyának látványa igazi kaland kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ismerje meg a Lajta Monitort és olvassa el a részleteket ide kattintva.
Várjuk szeretettel a Lajta Monitor hadihajón!
Üdvözlettel,
a Zoltán Alapítvány csapata"

2015. március 7. - Hajós- és Repülős Bál a MAHOSZ védnökségével

Immáron 4. alkalommal találkoznak a hajósok és a repülősök az Európa hajó fedélzetén, hogy megünnepeljék a két szakma sikerét. A hagyományhoz híven idén is március első szombatján tartjuk meg a bált, 2015. március 7-én 19 órától.

Az alábbi linken keresztül lehet regisztrálni a Hajós-és Repülőbálra, valamint a menü, programterv is itt található meg:

europahajo.hu/hrb2015

2014. október 16. - Konferencia a logisztikai szektort érintő fejlesztési lehetőségekről, forrásokról

Az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Non-profit Kft. a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társasággal, a Logisztikai Egyeztető Fórum (amelynek a MAHOSZ is tagja) szakmai támogatásával konferenciát szervez a logisztikai szakterületet érintő fejlesztési elképzelésekről, a formálódó pályázatokról és a kapcsolódó európai uniós irányelvekről. A program a csatolt dokumentumban tekinthető meg. A meghívó szövege, részletes program és az online jelentkezési felület itt található.

2014. július 18. - Hatályba lépett "A nemzeti fejlesztési miniszter 33/2014. (VII. 15.) NFM rendelete a hajózási hatósági eljárások díjairól szóló 29/2001. (IX. 1.) KöViM rendelet módosításáról"

Közel egy évig tartó egyeztetések után a MAHOSZ kezdeményezése alapján és számos kompromisszum eredményeként a jogalkotó kihirdette a hajózási díjak egy részét reálisabb mértékre csökkentő rendeletét (Magyar Közlöny 95. száma - 33/2014.NFM rendelet). Az egyeztetések elhúzódása jelentős károkat okozott a magyar gazdaságnak és elsősorban a hajózási iparnak. Azok a cégek és személyek, akik fennmaradása, megélhetése került veszélybe a magas díjak miatt jelentős számban vonultak ki az országból. Tovább...

2014. augusztus 23. - Nagyszabású "Ironman" verseny kerül megrendezésre az alsó rakpartokon

A Triatlon Szövetség - amellyel a MAHOSZ és a Személyhajósok Szövetsége képviselői is egyeztettek - az alábbi tájékoztatást adta ki... Tovább...

2014. május 21. - Szövetségünk megtartotta beszámoló közgyűlését

A közgyűlés elsődlegesen a közeljövő feladatait tárgyalta meg a 2013. évi beszámoló mellett, továbbá néhány fontos döntést hozott. Ide kattintva tekinthető meg a közgyűlés jegyzőkönyve.

2014. szeptember 10-12. - A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hetedik alkalommal rendezi meg az Európai Belvízi Hajózási Konferenciát

Felhívjuk t. Tagjaink és az Érdeklődők figyelmét a BMGE által szervezett hajózási tárgyú rendezvényre, amelynek két dokumentumát e helyről (1.; 2.) tesszük elérhetővé.

2014. május 6. - KöViM-rendelet módosítások

Módosult a hajózási képesítésekről szóló 15/2001. (IV.27.) KöViM, a hajók műszaki előírásairól szóló 13/2001.(IV.10) KöViM rendelet (Szemleszabályzat), valamint egy-egy elemben a Hajózási Szabályzat és a hajózási egészségi alkalmasság feltételeiről és vizsgálati rendjéről szóló 21/2002. (XI. 8.) GKM–ESzCsM együttes rendelet. Tovább...

2014. április 17. - Közgyűlések

A Személyhajósok Szövetsége április 17-én közgyűlést tartott, amelyen a következő döntéseket hozta:

 • a külső körülmények jelentős változásának kezelhetősége érdekében módosította az elnökség összetételét, amely április 17-étől a következő:
  • elnök: Varga Zsolt
  • főtitkár: Horváth Imre
  • főtitkár-helyettes: Kozma Tibor
  • titkár: Sztankó Attila
  • titkár-helyettes: Hudacsek Balázs
  • speciális feladatokkal megbízott elnökségi tag: Spányik Gábor
 • a közgyűlés köszönetet mondott Szalma Botond úrnak, több mint öt éven át végzett eredményes elnöki tevékenységéért
 • elfogadta a Dunagyöngye Kft. bejelentését a tagsági jogviszony megszűntetésére vonatkozóan és tiszteletbeli taggá választotta Szabó Tibor urat.

A Szövetség beszámoló közgyűlését május 21-ére tervezi, amelyről - véglegesítést követően - a t. Tagságot elektronikus levélben küldött meghívóval értesíti.

2014. március 1. - Ismét megrendezésre kerül a Hajós-Repülős Bál

Az Európa cégcsoport az alábbi tájékoztatást tette közzé: "Ismét találkoznak a hajósok és a repülősök az Európa Hajó fedélzetén, hogy együtt ünnepeljék a két szakma eredményeit. A program ezúttal időutazás lesz, melynek során a résztvevők a múltból indulnak, a jövőbe utaznak - és talán a jelenben érnek partot.
Olvassa el a programtervet, és kérje ki beszállókártyáját még ma!
Önnek is lapulnak a polcain értékes fotók a magyar dunai hajózás történetéből? Kérjük, hogy feltétlenül ossza meg velünk, mert a legjobb fotókat a Hajós-Repülős Bálon be fogjuk mutatni.
A közös képtárat itt találja!
Várjuk szeretettel a Hajós-Repülős Bálon 2014. március 1-jén!
"
A rendezvényt és annak céljait a MAHOSZ, mint a hajós társaságok túlnyomó többségének érdekképviseleti szervezete is támogatja.

2014. február 1. - Módosul a csónak meghatározása, ezzel a nyilvántartási és képesítési követelmények

A Parlament 2014. március 1-ei hatállyal módosította a csónak definícióját, ezzel bővítette az úszólétesítmények (vitorlás- és motorcsónak) azon körét, amelyek nem kötelezettek nyilvántartásba vételre, ezzel nem kell vizsgáztatni a hatóságnál, és nem kell vezetésükhöz képesítés. Az új definíció a következő:
"(3. csónak: a hajónak, kompnak, vízi sporteszköznek nem minősülő) „b) szélerővel vagy gépi berendezéssel hajtott vízijármű, amelynek hossza a 7 métert, névleges vitorlafelülete a 10 m2-t nem éri el, vagy motorteljesítménye legfeljebb 7,5 kW, ide nem értve az építése, berendezése és felszerelése alapján vízen való közlekedésre nem szolgáló úszóeszközt;"

2014. január 28. - Megtisztelő és bíztató minősítés a fővárosi kikötők üzemeltetőinek

Budapest elnyerte egy amerikai turizmusra szakosodott lap elismerését a kikötői szolgáltatások terén. Ilyen címeket nem osztogatnak teljesítmény nélkül. Ezek az információk, ezek a minősítések számos turistát vonzhatnak Budapestre, jó hírét keltik az országnak és a fővárosnak. Gratulálunk azoknak a tagjainknak, akik munkájukkal ezt a szép eredményt elérték.
Ugyanakkor féltjük ezt a nehezen megszerzett elismerést attól a folyamattól, ami a fővárosi kikötők körül az utóbbi két évben zajlik. Kérjük mindazokat, akik a kikötők kérdésében döntési helyzetben vannak/lesznek, hogy ezt a tényt ne hagyják figyelmen kívül és most már jól látható eredményeink alapján a döntéshozatalban vegyék figyelembe (ténylegesen) az ilyen eredmény elérésére képes cégek, szakembereik és érdekképviseleteik véleményét, javaslatait.

2013. december - SOS Gyermekfalu

Szövetségünk az augusztus 20-ai hajófelvonulás kapcsán utasainktól összegyűjtött, és azt jelentős összeggel kiegészített adományt adott át az SOS Gyermekfalunak. Az évértékelőn képviselőink is jelen voltak, láthatták, hogy jó helyre került a pénz. Az SOS Gyermekfalu az alábbi értékelést küldte meg Szövetségünknek: Tovább...

2013. augusztus 20. - Sikeres Hajófelvonulás

A MAHOSZ, a Személyhajósok Szövetsége idén is megszervezte az ünnepi Hajófelvonulást. Az idei felvonulás különlegessége a néhány nappal korábban meghirdetett ingyenes hajózás, amelyen - a hagyományos vendégek, azaz az állami gondozásban élő 910 gyermekkel együtt - több ezren vettek részt. Tovább a teljes cikkhez...

2013. augusztus 20. - Hajófelvonulás és meglepetés az ünnepen

A korábbi évek hagyományait folytatva a hajózási vállalatok, elsősorban a személyhajósok ismét megmutatják magukat a nagyközönségnek. Ebben az évben - mivel nem lesz állami rendezvény a tűzijátékon kívül a Dunán - annyiban változtatunk a korábbi gyakorlatunkon, hogy a - ma már állami - intézményekben élő gyermekek ingyenes élményhajózása mellett a nagyközönség számára is meglepetést tervezünk. Erről rövidesen további információval szolgálunk. Várunk minden érdeklődőt a Duna-partra 10 órától 11.30 óráig a Margit-híd és a Lánchíd között. A rendezvény leglátványosabb eleme - zárókép - a Parlament előtti vízterületen lesz látható. Itt szeretnénk felhívni a közvélemény és a döntéshozók figyelmét is arra, hogy a hajózás nehéz időket él meg, de élni akar és tud, munkahelyeket kínál, várja az utánpótlást, akik munkájuk kapcsán is világot láthatnak, kedvező egzisztenciális feltételeket érhetnek el, munkájukat természetközelben végezhetik, jó levegőn, a szabadság élményével, de "embert kívánó" feladatokkal.

Meglepetésünkről a következő weboldalon adunk részletes tájékoztatást: www.hajosunnep.hu

2013. július 22. Megünnepeltük a nándorfehérvári győzelem 557. évfordulóját

Szövetségünk hajói is részt vettek a történelmi győzelem évfordulójának ünnepén, amelyről képes beszámolót készítettünk (innen nyitható).

2013. július 22. Hatályba lépett a HSZ és a Képesítési rendelet módosítása

Július 22-i hatállyal módosultak három jogszabály rendelkezései, amelyek közül szélesebb kört a címbeli két rendelet érint. A fontosabb változások ide kattintva olvashatók.

2013. május 23. - Közgyűlést tartott a Szövetség

Szövetségünk május 23-án a Kossuth Múzeumhajón tartotta közgyűlését. A megjelentek elfogadták a 2012-ről szóló beszámolót és 2013. évi tervet, valamint az elnökség beszámolóját a fővárosi kikötőtervekkel kapcsolatos tárgyalásokról, tevékenységről. A közgyűlés a további minél hatékonyabb érdekérvényesítést tűzte ki az elnökség elé feladatként.
Az elnökség tagjaink köz felvette a Legenda Kft.
A közgyűlésen a korábbi elnökség mandátumának lejárta miatt tisztújítás történt, amelynek eredményeként a korábbi elnökség helyébe a következő elnökség lépett:

 • Szalma Botond, elnök
 • Horváth Imre, főtitkár,
 • Kozma Tibor, főtitkár-helyettes,
 • Varga Zsolt, titkár,
 • Sztankó Attila, titkár-helyettes,
 • Spányik Gábor, speciális feladatokkal megbízott elnökségi tag.

2013. május - Uniós kérdőív a hajózási képesítések közösségi szabályozásáról

Rövidesen (június 21-én) lezárul a véleményezési lehetőség az Európai Unió hajózási képesítésekről szóló irányelvének kapcsán kiadott kérdőívén. Minden szakembert biztatunk arra, hogy fejtse ki véleményét, amit közvetlenül (on-line) is rögzíteni lehet az Unió munkabizottságának weboldalán, vagy a BME szakértői által lefordított kérdőív beküldésével (a kérdőív letölthető az uniós honlapról, a lap alján).

2013. május 15. - Uniós kérdőív a hajózási képesítésekről

Már korábban jeleztük t. Tagjainknak és az Érdeklődőknek, hogy az EU megújítja a belvízi hajósok képesítéseire vonatkozó szabályozását. Jelenleg a vélemények bekérése folyik, amelyre kérdőívet bocsátottak ki. A kérdőív angol nyelvű, ezért azok véleményalkotásának megkönnyítésére, akik ezen a szinten nem beszélik az angolt már korábban is nyújtottunk egy egyszerűsített fordítást, most azonban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Repülőgépek és Hajók Tanszékének jóvoltából teljes magyar fordítást használhatnak a véleményüket megfogalmazók.

Korábbi híreink

© SZHSZ | Design & webmaster: Folyamhajo.hu